We zijn nu in 2011 en ik ben heel erg benieuwd hoe Bibliotheekorganisaties inmiddels een invulling geven aan de bibliothecaris 2.0. Ik denk dat er lokaal veel ontwikkelingen zijn, maar hoe wordt dit gecommuniceerd naar andere organisatie en hoe kunnen wij hier in Fryslân op inspelen?
In de bibliotheek vond je vroeger alleen boeken, later volgden films en muziek. Het uitlenen van media blijkt niet langer de enige manier om boeken en dergelijke voor en breed publiek beschikbaar te maken. Nieuwe tijden vragen om nieuwe manieren.Enkele stellingen vind ik ook in algemene zin toepasbaar bij de huidige ontwikkelingen van Bibliotheekservice en de diensten die wij verlenen.
In denk dan aan:
Lever diensten op een wijze, waarop zo veel mogelijk mensen gestimuleerd worden ervan gebruik te maken en er een zo hoog mogelijke waarde aan kunnen ontlenen;
Creëer open websites om optimaal kennis delen te stimuleren en te benutten;
Propageer een open catalogus zoals gebruikers die in een online informatie- omgeving verwachten: gepersonaliseerd en interactief;
Wees persoonlijk betrokken bij en verantwoordelijk voor de beantwoording van vragen en het geven van adviezen, het gemak waarmee mensen deze kunnen krijgen en de mate waarin zij deze kunnen benutten;
Experimenteer met veranderingen en accepteer dat daarbij fouten worden gemaakt;
Wacht niet tot iets perfect is voor je het presenteer, later kun je het verbeteren als gevolg van gebruikersreacties;
De bibliohecaris/medewerker heeft oog voor de snel veranderende wereld en bibliotheekgebruikers/klanten door de vooruitgang van de technologie. In het bibliotheek 2.0 denken passen geen projecten die over een hele lange periode uitgesmeerd worden.
Ik vind het filmpje van Dennis Eijsten over de toekomst heel erg intessant. Het ondervangt mijn bezwaar dat je op zoveel sites moet zijn om alle informatie, lijstjes e.d. aan te maken, te onderhouden e.d. Door de mogelijkheden van widgets kun je tenminste op 1 of 2 plekken alles wat je nodig hebt neerzetten. Ik had dat ook met LibraryThing, daar stond een widget op die je zo in blogger kon plakken. Ideaal. Je ziet ook vaak die symbooltjes van Hyves, Facebook. Nu ik toch een hyvespagina heb ga ik hier zeker mee verder experimenteren.
Digitale media bieden veel nieuwe mogelijkheden voor de bibliotheek. Op LibraryThing zie je als je een boek toevoegd ook direct een aantal mensen die ook iets vinden van dat boek. Het zou ook leuk zijn als je op die manier via de bibliotheek mensen kunt opsporen die dat boek ook aan het lezen zijn. Je kunt er dan een "praatje" over maken. Iedereen zit tegenwoordig in zijn eigen kleine wereldje. Je praat niet meer met die onbekende die naast je zit, maar chat op je smartphone met iemand die je al kent. Als bibliotheken digitale media zo kunnen gebruiken dat ze mensen aansporen om weer met elkaar in gesprek te gaan, dan is denk ik een belangrijke publieke functie vervuld.
M.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten