Nieuwe technologie maakt het mogelijk om de bibliotheekcatalogus open te stellen voor gebruikers en deze de mogelijkheid te geven om zelf een inhoudelijke beschrijving of recensie van een boek te schrijven. Maar ook om trefwoorden toe te kennen die voor hem of haar van betekenis zijn.
Ik vind dit op zich een goede ontwikkeling om interactief gebruik te kunnen maken van een catalogus en zelf kunnen taggen, want dan hoef je geen lijstjes meer te maken van boeken die je ooit nog wilt lezen of zo. De ontwikkeling van bibliotheek.nl kan er toe bijdragen dat er zo min mogelijk verschillende catalogi naast elkaar bestaan, want die zijn toch vaak meer een speeltje van de maker. Als je dan moet gaan kiezen welke voor jou de beste is voelt dat een beetje alsof je naar de winkel gaat om een nieuwe stofzuiger of telefoon te kopen en er 40 verschillende zijn die allemaal wel iets hebben wat handig is. Alleen hebben ze nooit alle functies die voor jou van belang zijn.
In het artikel van Jan Klerk lezen we iets over het idee van Peter van Eijk dat iedereen in 2012 toegang heeft tot mijnbibliotheek.nl en daar gepersonaliseerde pagina met één zoekfunctie voor álle collecties en de mogelijkheid om widgets aan te maken op bijvoorbeeld Hyves. Ook lezen we iets over het semantische web (Web3.0. De gebruiker zoekt en vindt straks via iGoogle (=gepersonaliseerde Google) een resultatenlijst die direct op het persoonlijk profiel toegesneden persoonlijke aanbevelingen dankzij het aan Google gekoppelde wereldwijde bibliotheeksysteem.
Ik ben heel benieuwd hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen en in hoeverre de bibliotheekorganisaties in Fryslân hierop inspelen. Ik denk dat het goed ik hierop actief te anticiperen en het niet over te laten aan de grote jongens in den lande.
M
Geen opmerkingen:
Een reactie posten